Ara farà tres anys que el José Antonio i la seva dona es van posar en contacte amb nosaltres motivats per un desig de canvi i de construir un nou futur ple d’esperança. “Aquesta vegada vaig decidir plantejar-m’ho des d’un altre punt de vista, jugar-m’ho tot. Els vaig explicar la meva història, que sortia de presó i tornava a entrar, les recaigudes en el consum, que n’estava fart.” 

Al Projecte David sabem que les persones amb menys recursos es troben excloses de la informació i assessorament necessaris per actuar davant l’entramat jurídic i legal i per defensar els seus drets, col·lectius i individuals. Per això, des de la Fundació Marianao acompanyem, des de fa més de 20 anys, persones com el José Antonio. 

“Quan estàs a presó, si no tens un suport exterior que t’acompanyi i t’assessori, gent amb qui saps que sempre pots comptar, tot es fa molt complicat”. Aquesta és la feina del Projecte David: acompanyem les persones en el seu procés personal, fent visites setmanals als centres penitenciaris de la província de Barcelona i assessorant-los a nivell jurídic penal i penitenciari. 

En la nostra ferma lluita per la defensa dels drets i igualtat d’oportunitats, des del Servei Jurídic de la Fundació Marianao, informem i orientem persones que es troben amb dificultats per fer efectiu l’exercici dels seus drets sobre què fer, on anar i quins procediments cal seguir davant problemes o dubtes legals. 

Per a nosaltres, el José Antonio és un referent de superació personal, constància i amor. L’objectiu principal era que tingués un procés de retorn a la comunitat progressiu i coherent amb les seves motivacions i situació penitenciària. “El més important és l’esperança que es genera en les persones. No és el mateix estar al pati de presó de braços creuats i veient créixer l’herba, que saber que estàs fent coses per canviar la teva situació.” Vam estar sempre en contacte amb el seu equip de tractament del mòdul i li vam facilitar el contacte d’un recurs extern (Projecte Home Catalunya)  per poder afrontar el seu problema de drogodependència d’una forma més personalitzada i intensiva. 

“A la sortida de presó m’he sentit molt còmode, m’he adaptat perfectament, tant a casa meva com al món laboral. He fet amistats i he reprès vincles amb la meva família.” La privació de llibertat és una vivència que pot portar a ruptures i pèrdues, i a la sortida sovint queda un fort estigma social que dificulta la reinserció. Poder realitzar una sortida amb suport i recursos facilita aquest procés d’inclusió a la societat. 

“Ara tinc 45 anys, he estat 20 anys a la presó, 25 anys consumint i ara fa 5 anys que estic net, en pocs mesos acabo el meu procés a Projecte Home. M’he casat i he format una família, he canviat radicalment de vida. Si jo he canviat, qualsevol ho pot fer.”