Ara fa un any vam iniciar un projecte de mentoria en treballs de recerca amb alumnes i professorat de l’Institut Marianao, una iniciativa impulsada pel GRODE (Grup d’Investigació, Orientació i Desenvolupament Educatiu) del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB i la Fundació Marianao. 

El projecte pretén contribuir a la transformació de la mirada dels diferents actors socials en les relacions intergeneracionals, a través de  tots i cadascun dels agents i les agències que intervenen en el seu desenvolupament. El fil conductor és la construcció conjunta de coneixement. 

Es tracta que gent gran, identificada per la seva expertesa, col·labori i acompanyi en treballs de recerca de batxillerat, aportant el seu saber i guiant l’alumnat, propiciant la construcció de coneixement compartit, enfortint així les xarxes relacionals i estimulant les relacions entre la comunitat educativa.  

A través d’aquest projecte s’ofereix l’oportunitat de donar suport als alumnes de batxillerats dels IES del barri en els treballs de recerca. L’orientació i la supervisió del treball continuen sent a càrrec de la tutoria del centre educatiu, però el treball s’enriqueix a nivell de contingut, amb la interacció entre l’alumnat i el mentor.  

Durant el curs escolar 2015-2016 s’han mentorat quatre treballs de recerca d’alumnes de primer de Batxillerat, amb els títols: Com crear la meva empresaEl BullyingMala infància, mala conducta? i L’alzheimer

Hi ha participat quatre mentors, quatre professors i sis alumnes de l’Institut Marianao. L’experiència està sent molt positiva: per part dels mentors es valora positivament el guiatge a l’alumnat perquè permet donar valor a la seva experiència i els alumnes valoren la relació que han pogut establir amb els mentors i el suport que han rebut, que sobretot els ha ajudat a constratar les idees teòriques i també a poder contactar amb persones expertes amb el tema d’interès de la recerca. 

Per part del professorat el projecte de mentoria es valora com un recurs de la comunitat al servei dels alumnes per millorar el propi aprenentatge, que a més, vincula persones amb expertesa del territori. En definitiva, el projecte potencia la cohesió social del barri, posant en contacte persones sèniors amb joves que tenen un tema d’interès en comú. 

Enguany aquesta iniciativa es donarà a conèixer a altres instituts de Sant Boi per posar-lo a l’abast de més alumnes de batxillerat, que disposaran d’una llista amb les temàtiques de recerca que poden comptar amb el suport i expertesa de mentors sèniors.