Les persones amb menys recursos es troben excloses de la informació i assessorament necessaris per actuar davant l’entramat jurídic i legal i per defensar els seus drets, col·lectius i individuals. Per això, a través del Servei Jurídic Comunitari, donem atenció personalitzada i tota la informació necessària a aquelles persones que ho necessiten perquè puguin exercir els seus drets.

Un equip de voluntaris i voluntàries de l’àmbit jurídic atenen aquelles persones que, per diverses circumstàncies, es poden trobar amb dificultats o limitacions per fer efectiu l’exercici dels seus drets. “Orientem en qüestions jurídiques però alhora apoderem les persones perquè esdevinguin ciutadans de ple dret”, comenta Cristina Gelpí, voluntària del servei des del passat mes de setembre. “Volem transmetre tranquil·litat i confiança a totes les persones que atenem.”

Apoderament i proximitat per apropar els drets a la ciutadania

El Servei Jurídic Comunitari neix amb la ferma convicció de què tota persona té dret a exercir els seus drets amb garanties, tot i que sovint la manca d’informació i la diifcultat per entendre l’entramat jurídic són veritables obstacles perquè així sigui. Davant aquestes situacions de desigualtat i fragilitat, des del Servei Jurídic Comunitari lluitem per donar eines i apropar el llenguatge i els recursos jurídics a tota la ciutadania.

Es tracta d’una lluita que defuig del paternalisme: la nostra posta ferma és perquè les persones abandonin la passivitat que els fa més vulnerables i guanyin autonomia i poder perquè exerceixin efectivament els seus drets.  Ho fem en espais de proximitat i horitzontalitat: el servei procura espais de relació on es produeix l’escolta activa, la comunicació assertiva, l’empatia i el pensament creatiu.

Assessorament i formació en l’àmbit legal

Des del servei realtizem assessoraments jurídics de tots els àmbits legals, com ara dret civil (habitatge, família, obligacions i contractes, successions…); laboral i seguretat social (relacions laborals, contractes de treball, acomiadaments, gestions a l’OTG, pensions, autr, subsidis, incapacitats…); administratiu (procediments sancionadors, responsabilitat patrimonial de l’administració…); penal (persones encausades, preses, ex-preses…) i també donem suport a la tramitació de l’assistència jurídica gratuïta.

A banda de l’assessorament jurídic, el servei també organitza xerrades informatives sobre diferents qüestions que afecte a la vida quotidiana de les persones: espectes com el règim laboral de les persones que es dediquen a la neteja domèstica, pensions, testaments…

Truca’ns i demana una cita

L’equip del Servei Jurídic Comunitari està format per vuit persones juristes voluntàries compromeses amb la justícia social. Els ciutadans i ciutadanes de Sant Boi que ho desitgin, poden trucar al a la Fundació Marianao al telèfon 93 630 30 62 per sol·licitar una cita.

Moltes gràcies!

El premi #MilloremSant Boi ens fa molta il·lusió i volem agrair a Gent de Sant Boi l’oportunitat que suposa aquest premi, tant pel que fa a la difusió i projecció del projecte, com pel reconeixement a la tasca desinteressada de les persones voluntàries.