Què passa amb els ordinadors que queden en desús quan una empresa, organització o institució renova el seu parc informàtic per ordinadors més nous i potents? Per donar una segona vida a aquests equips, el Taller TIC de la Fundació Marianao reuneix setmanalment joves, adults i gent gran de la ciutat que aprenen a reparar ordinadors i posar-los a punt per després cedir-los a aquelles persones i entitats que els necessiten.

Amb l’objectiu de fer créixer aquesta iniciativa i crear canals estables d’entrada i de sortida d’ordinadors, enguany el Servei de Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi i la Fundació Marianao han començat a treballar conjuntament: des de l’Ajuntament es detecten quines són les necessitats de les escoles pel que fa a l’equipament informàtic i la Fundació Marianao, després de reparar i condicionar ordinadors donats, els instal·la allà on els centres educatius els necessiten.

Des del passat mes de febrer, s’han donat un total de 62 ordinadors a les escoles Antoni Gaudí, Marianao, Ciutat Cooperativa, Massallera, Amat Verdú, Casablanca, Vicente Ferrer i Barrufet, que gràcies a la iniciativa han pogut renovar o ampliar el nombre d’ordinadors a les seves aules.

“Treballant amb l’Ajuntament hem aconseguit incrementar el nombre d’ordinadors que rebem i també que es reutilitzin allà on són més necessaris. Ells detecten quines són les necessitats de les escoles de la ciutat i des del Taller TIC en donem resposta. A més, ens ajuden a traslladar els ordinadors amb vehicles municipals, quan abans cada vegada que havíem de fer una nova instal·lació ens calia llogar furgonetes, amb la despesa que això comporta. Ara la logística s’ha fet més fàcil” explica Judit Blanco, coordinadora de l’Àrea de Participació i Comunitat de la Fundació Marianao.

Per part de l’Ajuntament de Sant Boi també es valora molt positivament l’aliança establerta: “parlar d’economia circular o de no malbaratar els nostres recursos té plena vigència, i portar-ho a la pràctica des de la col·laboració entre Administració local, tercer sector i ciutadania per donar resposta a necessitats dels centres educatius, té sentit plenament i ha resultat ser una solució tangible i enriquidora per a totes les parts i participants” diu Carles Peidró, de la Unitat de Centres Educatius.

L’Ajuntament de Sant Boi, la UPC i TV3 són algunes de les institucions que han donat els ordinadors que han reemplaçat per nous, per donar-los una altra vida a través del Taller TIC de la Fundació Marianao. Si la teva organització o empresa també vol sumar-se a aquesta iniciativa, escriu-nos a hola@marianao.org i reutilitzarem el vostre equipament informàtic.


Veïns i veïnes de la ciutat són les encarregades de reparar i condicionar els ordinadors que després se cediran

Aquesta iniciativa ha és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de persones que, setmanalment, els dilluns de 15 a 17 hores es troben per reparar i condicionar ordinadors, alhora que aprenen a fer-ho. Una d’aquestes persones és la Juani, que després d’haver fet diversos cursos i monogràfics a la Fundació Marianao per millorar el seu nivell de coneixements d’informàtica, va sentir curiositat pel muntatge i manteniment d’equips informàtics. “Obrim els ordinadors, els desmuntem i canviem les peces que cal perquè funcionin perfectament. Jo n’aprenc i alhora col·laboro en donar un servei a la comunitat. És molt gratificant anar a les escoles i posar-ho tot en marxa”, explica amb emoció la Juani.