Avui fem un viatge als nostres orígens per recordar com va començar tot. L’any 1980, un grup de joves del barri va ocupar una casa abandonada al carrer Miquel per crear el primer Casal de Joves de Sant Boi. Aquella experiència va ser curta, ja que només va estar en funcionament un any abans del desallotjament, però va deixar una empremta inesborrable: la convicció que els espais es poden transformar si hi posem compromís i acció comunitària. Aquella iniciativa va plantar la llavor de l’acció comunitària que encara avui impulsem.
Un nou futur per a les cases
32 anys després, la Fundació Família i Benestar Social ens va oferir la cessió d’aquestes cases, que eren propietat de la Generalitat. Vam assumir el repte de restaurar-les i convertir-les en un espai obert al barri, amb el mateix esperit de transformació col·lectiva d’aquells primers joves.
Mans a l’obra!
La rehabilitació de les cases va ser possible gràcies a moltes mans i esforços compartits: persones voluntàries, entitats i empreses que van fer realitat aquest projecte. Alguns joves fins i tot van formar-se per treballar en la restauració, donant una nova vida a l’espai i adquirint noves oportunitats.
Un espai viu i comunitari
Amb la força col·lectiva de moltes persones i entitats, les vam rehabilitar i avui són les Cases Comunitàries, un oasi al barri: un espai de trobada, aprenentatge i convivència. Amb el seu pati i espais oberts, són un punt de convivència on ens relacionem, aprenem i compartim, fent del barri un lloc més viu i acollidor.
Aquest és el nostre camí: transformar, construir i fer comunitat. 40 anys després, aquella llavor segueix viva.