El Club Social Marianao és un espai d’oci per a persones amb problemes de salut mental que permet fer activitats, aprendre i connectar amb la comunitat. Cuina, futbol, jocs de taula o sortides culturals, entre d’altres, són alguns dels tallers i activitats que es realitzen setmanalment. 

De l’ampli ventall de propostes que ofereix el Club, aquest curs el grup de teatre i l’activitat de senderisme s’obre a tota la ciutadania que tingui interès en realitzar l’activitat. 

Diana González és educadora del Club Social Marianao i ens explica quin objectiu hi ha darrere d’aquesta decisió: “El fet que el Club sigui un servei especialment adreçat a persones amb experiències de trastorn mental, ens limita la inclusió real. A les entitats tenim grups per a persones amb problemes de salut mental i grups per a tota la resta de població. Des de Marianao volem obrir la porta que les persones participin a les activitats pel tipus d’activitat que és, no pel tipus de persona que són.”

Les activitats escollides per obrir a la comunitat han estat senderisme i teatre pel seu caràcter lúdic i distès i, a l’hora de fer-ne difusió, el projecte ha preferit no etiquetar les activitats com a “inclusives”. “Fem una crida perquè persones que volen fer teatre o senderisme s’hi apuntin, sense etiquetar les activitats com a “inclusives”, perquè quan parlem en aquests termes estem, sense adonar-nos-en, excloent. Quan algú s’apunta a un taller, diguem de costura, no s’indica enlloc que es tracta d’una activitat per a persones “normals”. Aleshores, per què hem de dir que és inclusiu quan hi ha públic amb problemes de salut mental? Si n’hi ha a tot arreu! I és que segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un trastorn de salut mental a la seva vida. Podem ser qualsevol.”

Des del Club Social tenen moltes ganes de sumar nous participants i davant les expectatives i dubtes de com serà l’experiència d’obertura, Diana apunta que “serà un experiment. Crec que les persones participants del Club acolliran a tothom qui vingui. El grup sap que és un projecte destinat a atendre persones amb trastorns de salut mental, però entre ells això no és un tema cabdal. Acolliran a tothom per igual. A més, tampoc és quelcom que es pregunti: “ei, tu tens un problema de salut mental?” Es podrà donar per fet o no. El més interessant serà la reacció de les persones que vinguin i que es podran sorprendre o incomodar, però això és un prejudici meu. La majoria de vegades el que passa és que no passa res.


Vols participar?

La sortida de senderisme té lloc els dijous de 9 a 12 hores i se surt des de la seu de la Fundació Marianao. Es fan dos grups en funció del ritme que es vol dur a l’excursió, un de més ràpid i un altre de més relaxat. En relació amb el grup de teatre, es troba els dijous de 16.30 a 18.30h a les Cases Comunitàries (carrer Miquel, 35 de Sant Boi) i aquests propers mesos treballaran amb exercicis, jocs i dinàmiques. 

A més de senderisme i teatre, el Club Social Marianao té un equip de futbol obert i participa a una lliga amb altres clubs socials. Els entrenaments són dimecres i divendres de 15 a 17 hores a La Parellada, i els partits es juguen dos dissabtes al mes.

Si tens interès en participar en alguna de les activitats -totes gratuïtes-, apropa’t a la nostra seu, truca’ns al telèfon 93 630 30 62 o escriu-nos a hola@marianao.org.