Els programes dels cinc cursos de formació social i política pel curs 2017-2018 són:

  • Curs-Taller d’Anàlisi de la Realitat i Compromís Social. Una formació que vol donar eines d’anàlisi per a aquests temps de grans canvis i interrogants que vivim​. Des de diverses perspectives i a partir de la ponència d’una persona convidada, s’analitzarà el context actual i es promourà el debat perquè els participants puguin formular alternatives.
  • Seminari-Cafè d´Anàlisi de la Realitat i Compromís Social. El seminari pretén ser un espai de trobada per compartir reflexions i inquietuds a partir d’una dinàmica formativa molt participativa, que vol donar eines d’anàlisi per a aquests temps de grans canvis i interrogants que vivim​. Des de diverses perspectives s’analitzarà el context actual i es promourà el debat perquè els participants puguin formular alternatives.
  • Seminari d’Economia Crítica. A partir de la ponència d’una persona convidada, aprendrem a analitzar d’una manera senzilla i clara, però alhora amb una visió rigorosa i crítica, els aspectes més rellevants del capitalisme actual analitzant la seva evolució i les conseqüències pel conjunt de la societat. Analitzarem com funciona el sistema productiu i financer, el rol del diner i el mercat en la nostra societat, el paper de l’Estat i la política econòmica dels governs en l’actual era neoliberal i reflexionarem sobre les possibles alternatives al sistema capitalista.
  • Taller de Fonts Orals i Recerca Història. Recuperarem històries de vida obreres que seran analitzades i interpretades  en el seu contingut i context social, i finalment publicades  i presentades en un llibre editat per a la Diada de Sant Jordi de 2018. Serà una obra col·lectiva de totes les persones participants que exerciran d’historiadores de la nostra ciutat. Amb fragments de les entrevistes gravades i de la documentació escrita i gràfica recollida es produirà igualment un audiovisual que serà el complement de la publicació esmentada.
  • L’Espurna. Programa de lideratge juvenil i transformació Social. L’Espurna vol facilitar un procés experimental de formació per a joves, a partir del coneixement directe de moviments i organitzacions que ajudi a interioritzar i fer créixer una consciència crítica, constructiva i compromesa davant la realitat social que vivim. Un espai d’intercanvi, de comunicació alternativa i propostes plurals, que potencia el coneixement i els vincles entre els participants i entre les diverses experiències organitzatives existents a la nostra ciutat, comarca i país. 

L’Escola de Formació Social Joan N. García-Nieto compta amb el suport de l’IGOP, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, la Fundació Utopia, Justícia i Pau, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i l’Observatori DESC. Les persones que imparteixen la formació hi col.laboren de manera altruista i estan vinculades al món universitari, social, polític i sindical del nostre país.

L’Escola de Formació Joan García-Nieto és un projecte impulsat per la Fundació Marianao que vol promoure la participació activa de les persones en la presa de consciència crítica de la realitat i per un compromís social alliberador, oferint espais pel creixement i la promoció personal i comunitària, a partir de les necessitats i propostes expressades pels participants.

L’Escola porta per nom de Joan N. García-Nieto i vol reivindicar per a les classes populars de la nostra ciutat, comarca i país,  la seva persona i el seu patrimoni, inspirat en un compromís profund per les classes populars i els sectors exclosos de la societat,  des d’un posicionament integrador, unitari i complementari, amb tots els sectors ideològics i organitzatius dels moviments populars.