El proper dilluns 6 de novembre a les 19 hores tindrà lloc al teatre de Cal Ninyo (carrer Major, 43 de Sant Boi) l’espectacle Venim d’un silenci, una obra de teatre realitzada per la companyia Catorzedabril que abordarà la nit negra del franquisme. Tot seguit, obrirem una xerrada-col·loqui amb Joan Tardà i Comas, llicenciat en Filosofia i Lletres i Portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats.

Aquest acte, que serà conduït per Amadeu Alemany, director de La República Santboiana de Ràdio Sant Boi, està organitzat per l’Escola de Formació Joan N. García-Nieto en el marc de les taules rodones obertes al públic del Curs-Taller d’Anàlisi de la realitat i compromís social. 

Venim d’un silenci

L’espectacle vol mostrar la violència, la crueltat, la misèria, la grisor, la por, però també la lluita i la resistència, al llarg dels quaranta anys de franquisme. 

L’obra teatral barreja elements dramàtics amb música, poemes i cançons de la negra nit del franquisme, en un intent d’ajudar a recuperar la memòria d’una època que voldríem oblidar però que no hem d’oblidar. Com diu Dario Fo, “la memòria no significa només el conjunt dels records viscuts en comú, sinó la voluntat d’entendre el passat per construir la pròpia consciència crítica”. 

La companyia Catorzedabril ha elaborat uns textos dramàtics que serveixen de lligam a moments de la història del franquisme i de cançons i poemes de la resistència (Blas de Otero, Joan Brossa, Chicho Sánchez Ferlosio, Gabriel Celaya, Segimón Serrallonga, Pablo Neruda, Josep Carner, Max Aub, Raimon Pelegero, León Felipe, Ovidi Montllor, Nicolás Guillén, Vicent Andrés Estellés, Rafael Alberti, Joan Vinyoli, Luis Cernuda, Joaquim Horta, César Vallejo, Isidre Molas, Gloria Fuertes, Salvador Espriu, Manuel Altolaguirre, Paul Eluard, Gabriel Ferrater, Lluís Serrahima, Jorge Riechmann, Àngela Figuera Aymerich). 

Catorzedabril neix a finals de l’any 2005 amb la creació d’un espectacle teatral, ANDA JALEO, JALEO, que s’ha representat en mols llocs de Catalunya i d’Espanya amb notable èxit de públic.

CONVOCATÒRIA

  • Dia i hora: dilluns 6 de novembre a les 19 hores
  • Lloc: teatre de Cal Ninyo de Sant Boi (veure mapa)