Quan un projecte funciona i transforma vides, el pas natural és compartir-lo. A la Fundació Marianao fa dècades que treballem per millorar les condicions de vida a Sant Boi amb una mirada integral, comunitària i inclusiva. Però des de fa uns anys hem començat un nou camí: acompanyem altres administracions, entitats i territoris perquè puguin impulsar iniciatives inspirades en la nostra experiència. Amb aquesta línia de consultoria, no només oferim suport tècnic i metodològic: ampliem el sentit de la nostra missió, fem arribar els valors i l’impacte del nostre model a més persones, i contribuïm a millorar les condicions de benestar d’altres comunitats i territoris.
Aquest procés no és només una qüestió de replicar projectes. Es tracta de posar en valor una manera de fer centrada en l’acció i el desenvolupament comunitari, perquè hem pogut constatar que és una via realment efectiva per generar canvis profunds i sostenibles. Una manera de fer basada en les persones, en les aliances, en la innovació social i en una atenció integral que connecta els diferents àmbits de la vida. Per això, cada cop més actors públics i socials ens contacten buscant formació i assessorament per impulsar accions transformadores als seus barris i municipis.
A continuació, compartim alguns aprenentatges clau del que significa “compartir el model”:
1. Acompanyar des del terreny i amb honestedat.
No venem receptes. Sabem que cada realitat és diferent i que el que funciona a Sant Boi pot necessitar adaptacions en altres contextos. Per això el nostre enfocament es basa en acompanyar processos locals, des de la proximitat i la pràctica. Compartim el que ens ha funcionat, però també els errors, els reptes i les resistències que hem trobat pel camí.
2. Transferir coneixement des de l’experiència
La nostra experiència no es basa en manuals, sinó en anys de feina compartida amb infants, joves, famílies, professionals i institucions. Quan formem altres equips, compartim metodologies, criteris d’actuació i eines concretes que han estat provades i validades al llarg del temps. I ho fem posant al centre la mirada comunitària i integral.

La formació és només el principi d’una relació de col·laboració a llarg termini.
A
3. Formació pràctica per impulsar canvis reals
Les formacions que oferim no són només conceptuals. Inclouen visites a projectes, espais de debat entre professionals i construcció col·lectiva de solucions. Es tracta de formar equips perquè puguin passar a l’acció. I sovint, la formació és només el principi d’una relació de col·laboració a llarg termini.
4. Generar comunitat més enllà del nostre territori
Formar altres territoris també ens transforma. Ens obliga a sistematitzar allò que fem, a reflexionar sobre el nostre model i a continuar aprenent. Cada intercanvi és una oportunitat de creixement mutu. I, a la vegada, anem construint una xarxa de professionals i organitzacions amb qui compartim una mateixa mirada de transformació social.
5. Apostar per la col·laboració entre institucions
Aquest treball només és possible quan existeix una voluntat clara per part de les institucions públiques i organitzacions d’explorar noves maneres de fer. Quan s’aposta per la participació real, per la coordinació entre serveis i per donar centralitat a les persones, es creen les condicions per a la transformació.
A la Fundació Marianao creiem en una idea senzilla però poderosa: quan una cosa funciona, cal compartir-la. I ho fem perquè estem convençudes que la transformació social no és patrimoni d’un sol lloc, sinó un horitzó compartit.
Aquest compromís per compartir allò que funciona ja és una realitat en molts indrets. Hem tingut l’oportunitat de dissenyar, conjuntament amb els seus protagonistes, el Pla Nacional de Joventut d’Andorra, una eina estratègica per transformar les polítiques juvenils del país. Acompanyem 64 equips tècnics d’ens locals d’arreu de Catalunya en el desplegament de polítiques d’acció comunitària inclusiva, ajudant-los a construir comunitats més cohesionades i compromeses. També estem al costat de diversos territoris que volen repensar els seus processos de participació juvenil, tot incorporant la veu dels joves com a motor de canvi social. I treballem braç a braç amb entitats socials per enfortir els seus projectes a través de l’acompanyament en la definició de plans estratègics i organitzatius.
Cada projecte d’assessorament és una oportunitat per sembrar llavors de transformació, per fer arribar la nostra mirada a més persones i per contribuir a una societat més justa i cohesionada, també més enllà del nostre barri. Perquè compartir allò que funciona és, també, un acte de responsabilitat col·lectiva.
Si formes part d’una administració o entitat i t’interessa impulsar un projecte amb mirada integral i comunitària, escriu-nos a consultoria@marianao.org. Estarem encantades d’explorar plegades com fer-ho possible.