Tothom ha pogut sentir els beneficis de la natura sobre la salut física i mental després de fer un passeig per la muntanya o de viure una experiència que hagi suposat una aventura. Amb aquest objectiu, els joves de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) participen en el programa Explora! de Nous Cims i Experientia, una iniciativa que aprofita l’aprenentatge experiencial que ofereix el mètode de la teràpia a través de l’aventura en un programa psicoeducatiu.

Les activitats que es realitzen són a la natura, que ofereix un context diferent, un espai per crear experiències significatives que ajuden al desenvolupament i aprenentatge, i es tracta d’activitats que impliquen assumir reptes i provar experiències noves, sortint en ocasions de la zona de confort per créixer i desenvolupar-se personalment.

Vela, hípica, kayak, escalada o surf són algunes de les activitats que realitzen els joves amb l’acompanyament de professionals de la salut mental i de la intervenció social, que dissenyen i faciliten aquestes experiències per involucrar els joves a nivell cognitiu, afectiu i conductual.

Des del programa Explora! es treballa perquè siguin els joves els qui prenguin les decisions i triïn de quina manera volen implicar-se, fomentant la motivació interna al canvi. A partir de les vivències, també es facilita un procés de reflexió individual i grupal que provoca la formació d’experiències i conclusions que els joves poden transferir a la seva vida diària, reforçant processos terapèutics com la superació personal, l’autoconfiança i la responsabilitat, entre d’altres.