Després de mesos de tancament a causa de les mesures adoptades per combatre la crisi sanitària, el taller Biciboi torna a posar-se en marxa perquè joves de la ciutat aprenguin mecànica de bicicleta i impulsin iniciatives per fomentar la mobilitat sostenible i amable amb els vianants.

Per fer possible l’activitat, des del taller es fa una crida a la ciutadania perquè doni o cedeixi bicicletes en desús per tal que tinguin una segona vida. Algunes bicicletes es repararan i es posaran en condicions òptimes per circular, d’altres seran desballestades per obtenir-ne peces i recanvis.

“La idea és tancar el cercle: volem rebre bicicletes per després donar-les, tant a entitats socials com a persones que en necessiten una. Ara mateix, per exemple, tenim bicicletes infantils i ens agradaria crear una flota per fer servei de préstec per a famílies. Als infants una bicicleta els pot durar un any o dos, en acabat fan una estirada i els hi queda petita. Per què no portar la bicicleta que ha quedat petita a Marianao i endur-se en préstec una altra de la talla adequada?”, proposa el Sergi Lejardi, educador del projecte.

Biciboi també vol sortir del taller i impulsar activitats a la ciutat, un exemple són les sessions d’educació viària a les escoles: els joves, en col·laboració amb la policia local, ensenyaran als infants com circular en bicicleta de forma segura a la ciutat. “Es tracta d’una activitat molt interessant perquè reuneix aquests joves, que a vegades han tingut problemes amb la justícia, amb la policia. Els permet relacionar-se des d’una altra banda i treballar en equip amb un objectiu comú”, afegeix Lejardi.

Al taller, són els joves els qui proposen les iniciatives que després duran a terme i a partir d’aquests projectes es treballen tot tipus de competències més enllà de la mecànica de la bicicleta.


Si tens una bicicleta que no utilitzes i vols portar-la al taller,
escriu-nos a hola@marianao.org o truca’ns al 93 630 30 62
i t’ajudarem a donar-li una segona vida.


Un espai per a la formació de joves

Biciboi és una activitat de l’Aula Taller de l’Escola de Noves Oportunitats, un curs de formació que atén els matins de dilluns a divendres a vuit joves d’entre 16 i 17 anys amb dos perfils diferenciats: d’una banda, s’atenen nois i noies nouvinguts, que volen continuar estudiant, però que es troben als llimbs per les dificultats i la lentitud a l’hora de fer tràmits de convalidació. D’altra banda, acompanyem joves que han viscut experiències de fracàs escolar: molts no han aprovat l’ESO o han intentat fer altres formacions no reglades, però no se n’hi han sortit, i es troben que no saben què fer.

Es tracta d’un curs que adapta les seves activitats formatives en funció de les motivacions del grup de participants. “L’Aula Taller ens permet oferir als joves allò que els interessa i que trobin allò que necessiten. La flexibilitat del projecte a l’hora d’abordar les necessitats educatives i socials dels joves, fa que sigui una baula indispensable a l’Escola de Noves Oportunitats”, conclou Josep Torrico, director de l’Escola.