A Marianao fa temps que ho observem: hi ha persones adultes que s’acosten a les nostres activitats no tant pel contingut específic, sinó per la necessitat de vincular-se. Volen trobar-se, aprendre, sortir de casa, sentir-se útils, formar part d’alguna cosa més gran. Volen participar.

I no només ho volen. Ho fan.

De manera espontània i orgànica, han anat sorgint iniciatives comunitàries autogestionades, impulsades per persones adultes —sobretot majors de 50 anys— que s’han conegut en el si dels nostres projectes i han decidit fer un pas més. La coral de Marianao, el grup que repara ordinadors i petits electrodomèstics per donar-los una segona vida, o les trobades de costura per reutilitzar roba en desús en són alguns exemples. Són espais que combaten la soledat no desitjada, fomenten un envelliment actiu i generen xarxes de solidaritat i aprenentatge compartit.

Ara volem fer un pas endavant.

Estem treballant per endreçar i donar continuïtat a aquestes iniciatives i obrir-les a més persones. Properament, aquests grups conviuran a un espai emblemàtic: les Cases Comunitàries de la Fundació Marianao, dues cases modernistes amb un gran pati compartit que esdevenen un veritable oasi al barri. Al cor de Marianao, aquests espais acolliran una nova programació d’activitats obertes per a persones adultes, amb la mirada posada en la participació, l’autogestió i la construcció col·lectiva.

Aquesta línia d’acció tindrà nom propi: El Sarau. Un espai per trobar-nos, fer xarxa i fer-nos costat.

Com sempre fem a Marianao, detectem allò que està florint i ho abonem perquè creixi. Aquesta nova línia d’acció no és fruit de la improvisació, sinó del contacte directe amb el territori i la capacitat de llegir-ne les necessitats emergents. Sabem que aquesta serà una aposta forta pels propers anys: les persones adultes, l’envelliment actiu, la salut mental, les xarxes de suport, la lluita contra la soledat no desitjada, el desenvolupament comunitari… Són qüestions que travessen el nostre dia a dia i que volem consolidar.

Ja ho vam fer fa 20 anys amb el Vente Pa’ká, apostant pel lideratge juvenil quan encara no era una prioritat per a ningú. Ara ho tornem a fer: obrim una nova etapa per posar en valor la participació adulta i fer-la créixer, convençudes que tindrà un impacte profund en la vida de moltes persones.

Perquè construir comunitat és això: estar a prop, detectar el que neix i fer-lo créixer. I perquè les ganes de participar no tenen edat, ni límit.