A partir del mes de gener del 2024, els horts comunitaris de Can Pinyol, gestionats per la Fundació Marianao, es convertiran, els dimecres al matí, en un dels espais que professionals de la salut podran utilitzar com a recurs perquè els pacients que hi estiguin interessats hi puguin anar per tal de millorar el seu benestar i lluitar contra la soledat i l’aïllament.

Aquest mecanisme s’anomena prescripció social, i ja fa temps que funciona en altres poblacions. Es tracta d’oferir alternatives a la medicalització oferint actius comunitaris del municipi per millorar la salut dels pacients a través de la vida comunitària, i reduir així el consum d’ansiolítics.

L’Ajuntament de Sant Boi va fer un mapeig dels diferents actius de salut de la ciutat i va determinar que els Horts de Can Pinyol n’eren un, de manera que, a partir de l’any que ve, serà una opció per a pacients dels centres sanitaris interessats en el camp de l’horticultura.

Segons explica Mercè Hernández, coordinadora del projecte dels Horts, tot i que el programa encara no ha començat, l’espai ja està obert a la població els dimecres de 10 a 13 hores des del passat mes d’octubre, i ja hi ha un bon grup de persones que hi està participant, tot i no tenir prescripció social.

“A partir del gener, la idea és que es barregin aquestes persones que ja estan venint amb les que tinguin prescripció social fins a arribar a un màxim de 15 persones i prioritzant sempre les que tinguin prescripció”, aclareix Mercè Hernández. Així doncs, l’espai municipal que des de fa 8 anys gestiona la Fundació Marianao és obert els dimecres al matí per a qui vulgui formar part dels projectes, tallers i formacions d’horticultura que dinamitza Júlia Colomer.

La resta del temps, les 36 parcel·les dels Horts són a càrrec de persones i entitats a les quals es concedeixen els terrenys per un període de 4 anys. Uns usuaris que no només cuiden la seva parcel·la, sinó que també se’ls demana una participació comunitària, amb assemblees cada dos mesos, jornades comunitàries trimestrals i que formin part d’alguna de les comissions de treball que fan possible que el projecte tiri endavant.