“La diferència entre l’altra vegada que havia sortit de presó i aquesta és que ara tinc algú amb qui comptar”, explica Antonio Cañete, que s’ha passat més de 25 anys entre reixes, tot i haver-ne sortit més d’un cop. La persona amb qui pot comptar és el Sergi Borràs, un dels voluntaris del nou projecte de la Fundació Marianao, Fem Camí.

Tots dos formen la primera parella de mentor-mentorat ja fora de la presó d’aquest nou programa de mentoria social penitenciària que ofereix un acompanyament a les persones que han finalitzat la seva condemna per ajudar-los a reinserir-se a la societat, donant-los eines i recursos per reprendre una vida allunyada del que els havia portat a entrar en primer lloc.

“Fem Camí neix a partir del Projecte David, amb el qual fa més de 30 anys que acompanyem en l’àmbit jurídic i social a la gent que ingressa a presó. A partir d’aquí, es van detectar un seguit de necessitats en el moment de la sortida perquè ens adonàvem que els hi faltava suport a nivell de xarxa relacional, de tramitar documents amb l’administració, d’obrir un compte bancari…”, explica Lara Barquero, que coordina el projecte amb Marta Ibáñez i Anneris Álava, mentre que el seguiment el porta la Sara Pasqual.

I és que, segons l’Antonio, “el més difícil al sortir són les dificultats que et posen per donar-te ajudes i fer tràmits, perquè surts sense res”. És per això que les coordinadores preparen un seguit de materials per ajudar en aquesta línia tant als mentorats com als voluntaris mentors, a qui també se’ls fa una formació inicial.

“La formació inicial va ser primordial per poder adreçar-me a l’Antonio sense prejudicis, que tampoc els tenia, però em va ajudar a tenir les eines per normalitzar el dia a dia d’una persona que no ho ha estat durant els darrers 25 anys”, diu el Sergi. “I el suport que et dona la Fundació és molt útil i et dona confiança per saber que estàs fent bé les coses”.

La relació entre el Sergi i l’Antonio

L’Antonio és de Sant Boi i va entrar a la presó amb 16 anys. Des d’aleshores, n’ha sortit un parell de vegades per tornar-hi a entrar: “He fallat massa vegades a la vida. El context, les amistats i la meva impulsivitat m’han portat sempre al mateix, al pou, i vull evitar-ho. Ara tinc clar el que no vull”.

El Sergi és professor i ha fet activitats de voluntariat amb refugiats del Sàhara o a la guerra de Bòsnia. Ara també està portant un projecte amb col·lectius vulnerables a Atenes, però “em faltava alguna aportació de caràcter local” i va fer-se voluntari de Fem Camí.

La relació entre tots dos no va ser senzilla a l’inici, perquè l’Antonio explica que li costa obrir-se a persones que no coneix: “em falta confiança per demanar ajuda, perquè soc bastant orgullós i no m’agrada mostrar les meves debilitats”. Però des del setembre, quan engega el projecte, la relació ha anat creixent, cada vegada s’entenen millor i l’Antonio ja s’atreveix a explicar-li coses del seu passat.

Tot i això, el Sergi explica que “el seu passat no és el tema de conversa habitual. Si en vol parlar en parlem i sinó, doncs no, però sobretot ens centrem en les expectatives que pot tenir mirant cap endavant. Els tests de conduir o les activitats que pugui fer amb el seu fill acaben sent els principals fils en els quals ens centrem”.

El Sergi i l’Antonio són només una de les quatre parelles d’aquest nou projecte d’acompanyament social penitenciari de la Fundació Marianao, però les altres encara es troben a la fase prèvia, abans de sortir de presó. Fem Camí continua obert a rebre persones voluntàries que vulguin fer de mentores, i per fer-ho només han d’escriure un correu a ​​voluntariat@marianao.org. El Sergi assegura que ja ha convençut uns quants dels seus companys de feina perquè s’hi apuntin.