Manifest per declarar la Fundació Marianao organització feminista

Les vides de les dones segueixen marcades per les desigualtats, per les discriminacions, per les violències masclistes, per la precarietat, per les exclusions socials i laborals, pels desnonaments dels habitatges, pel racisme. Desigualtats de gènere, opressions i violències que impedeixen que la nostra societat avanci cap al benestar comú i la igualtat real que totes les persones necessitem i mereixem en convivència.

Institucions com la Fundació Marianao tenen un paper molt important en la lluita contra aquestes desigualtats i violències. La nostra presència i treball en molts dels àmbits on es reprodueixen els patrons culturals, socials i institucionals de l’estructura patriarcal, com la família, l’educació, la cultura, el lleure, el món laboral o la vida comunitària, entre d’altres, ens obliga a prendre partit: tenim la responsabilitat d’actuar, aportant noves aproximacions i contribuint a canvis estructurals que ens portin a la construcció d’una societat cada cop més justa i solidària.

Prenem partit, com ho fem des del primer dia, i ens posicionem al costat de les persones que pateixen injustícies i situacions de vulnerabilitat, perquè les nostres Claus d’Identitat, que volen ser l’expressió de l’ideari i les opcions fonamentals que ens orienten, són molt clares. La Fundació Marianao vol:

  • Ser crida, per trencar la complicitat amb la injustícia.
  • Ser esponja, per fer present una cultura alternativa i una manera de viure més centrada en les persones.
  • Ser llibre obert, per explicitar i denunciar les narracions de les persones que es queden al marge, fent ressò d’allò silenciat i invisible.
  • Ser xarxa, per ser autèntic entramat social de base amb vocació transformadora.
  • Ser altaveu, per incloure la veu i presència d’aquelles persones que han sigut excloses.
  • Ser taula de negociació i denúncia, incidint en l’esfera pública i política.
  • Ser castell, perquè la nostra història ve de la resistència i l’alliberament, per assajar formes de lluita i presència públiques.
  • Ser pal de paller, per ser fòrum de debat, contrast i confluència on càpiga tothom.
  • Ser niu acollidor, per possibilitar el creixement personal i col·lectiu: un espai comunitari que és, alhora, alliberat i alliberador.
  • Ser presència, per ser referent viu i dinàmic del reconeixement dels drets, construint processos d’alliberament personals i comunitaris.

Aquesta és la nostra opció, el nostre estil de fer, educar i viure, i entenem els feminismes com a factor de justícia social per a l’eradicació de tota mena de discriminació, com a element necessari per a la real democratització de la societat, la defensa dels Drets Humans  i per al benestar de tota la població. Per això la Fundació Marianao s’uneix al crit global, llançat per les dones d’arreu del món, per plantar cara a l’ordre patriarcal. La nostra institució vol contribuir a construir una altra forma de veure, d’entendre i d’estar en el món.

En coherència amb la lluita per combatre les desigualtats i per la construcció d’un món més just i solidari, la Fundació Marianao es declara feminista.


Sant Boi de Llobregat, 6 de març de 2019

__________________________________

La Comissió d’Igualtat de la Fundació Marianao està formada per treballadors i treballadores de l’organització i és un espai de participació per fomentar la reflexió i la incorporació de la perspectiva de gènere en la cultura, gestió i projectes socials de l’organització.

La comissió es va crear el 2009 i està formada per vuit persones treballadores -set dones i un home- que representen totes les àrees de treball de l’entitat.