La Fundació Marianao i l’Hospital de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi han establert una aliança per oferir a persones amb problemes de salut mental i que estan ingressades a l’hospital, l’oportunitat d’acreditar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). Aquest projecte busca no només la certificació acadèmica, sinó també la integració d’aquestes persones en l’entorn comunitari, més enllà del seu context hospitalari.
Aquest projecte s’emmarca dins l’aliança entre ambdues institucions per facilitar l’aproximació de persones que conviuen amb problemes de la salut mental a espais comunitaris on puguin desenvolupar-se de manera més plena i inclusiva. L’objectiu és oferir eines que fomentin l’autonomia i millorin el benestar emocional i social dels participants.
Aquesta setmana, 12 participants han començat a treballar per assolir l’ESO a la Fundació Marianao, on assistiran a classes de dilluns a divendres, de 9 a 13 h. Durant els pròxims mesos, el grup treballarà hàbits i tècniques d’estudi per reforçar les competències necessàries de cara al seu procés formatiu, així com es treballarà per crear un vincle fort amb els participants, de manera que se sentin protagonistes del projecte i es garanteixi la seva assistència i implicació al llarg de tot el procés. A partir del mes de gener començaran els mòduls a distància a l’Institut Obert de Catalunya (IOC).
L’IOC és el centre de formació a distància del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i ofereix una formació flexible adaptada a les necessitats d’aquelles persones que necessiten continuar els seus estudis o acreditar coneixements, com ara l’ESO, batxillerat, cicles formatius i altres certificacions oficials. Aquest model permet accedir a l’educació a persones que, per diverses raons, no poden assistir a classes presencials de manera regular, cosa que facilita una major inclusió educativa.
El projecte, però va més enllà del vessant educatiu, ja que també es converteix en un espai de trobada on es fomenta la socialització i la construcció de vincles en un entorn comunitari. “No es tracta només d’obtenir un títol, sinó de crear un espai de relació que permeti la inclusió social i la millora de la qualitat de vida”, explica Mercè Hernández, cap de l’àrea d’Inclusió Social de la Fundació Marianao.
Aquest projecte forma part de l’estratègia més àmplia de la Fundació Marianao per promoure la inclusió social i l’apoderament de les persones en situació de vulnerabilitat. El programa també contribueix a combatre l’estigma associat als problemes de salut mental, oferint oportunitats per a la integració social i l’adquisició d’habilitats que poden ser clau en el camí cap a una vida més autònoma.
La col·laboració amb l’Hospital Benito Menni i l’IOC permet combinar suport educatiu amb atenció integral, enfocada no només a la recuperació clínica, sinó en l’apoderament de les persones a través de l’educació i la connexió amb la comunitat. Aquesta iniciativa s’alinea amb l’esforç global per donar més visibilitat i suport a la salut mental, destacant la importància d’oferir recursos que afavoreixin la inclusió social.