Les persones nouvingudes i els nous parlants sovint tenen dificultats per accedir a l’aprenentatge del català i no troben espais ni persones de confiança amb qui parlar-lo. Per pal·liar aquesta situació, la Fundació Marianao constitueix un grup d’aprenentatge informal, conversa i vinculació amb l’entorn en el marc del projecte Vincles d’Òmnium Cultural. Es tracta d’un cercle per aprendre i parlar un català oral i pràctic basat en les necessitats quotidianes i interessos del grup, per això sortiran al carrer i compartiran activitats, en un entorn col·loquial, igualitari i de confiança. D’aquesta manera, Vincles contribueix a crear xarxa entre les persones nouvingudes i els nous parlants, establint relacions de confiança i complicitat amb persones i entitats de l’entorn que els facilitin poder utilitzar el català cada cop més en el seu dia a dia i desenvolupar un sentiment de pertinença compartit.

El grup, que comença activitat aquest mes de gener, està format principalment per dones nascudes al Magrib i a Llatinoamèrica amb dos acompanyants voluntaris i es trobarà periòdicament una tarda a la setmana en espais d’una hora aproximadament.

Mònica Petit, coordinadora del Casal Infantil de la Fundació Marianao, valora molt positivament el projecte: “Vincles dona resposta a una demanda que ens feien les famílies des de fa temps. Moltes tenen inquietud per aprendre el català per poder ajudar els fills i filles a l’hora de fer deures a casa i també per ser autònomes per entendre les cartes i correus electrònics que reben o fer tràmits i gestions. Per això la iniciativa ha estat molt ben acollida: ara començaran 10 mares i tenim una llista d’espera de 8 persones més.”

Aquest any, Vincles arribarà a 1.200 nous aprenents de català en els diferents espais de conversa que es formaran arreu del país, acompanyats per 300 persones voluntàries. Davant de l’èxit de la prova pilot l’any 2019 amb 27 grups d’aprenentatge i més de 200 participants, Òmnium Cultural estén el projecte a altres zones del país -com la ciutat de Sant Boi de Llobregat-, adaptant el projecte als reptes i necessitats actuals: arribar on no arriben les classes formals, enfortir l’oralitat i crear vincles afectius. Un projecte que vol garantir que tots els catalans, vinguin d’on vinguin, tinguin espais on aprendre i persones amb qui utilitzar el català, generant entorns de trobada, interrelació i complicitat entre catalanoparlants habituals i persones que el volen aprendre i usar, però que habitualment no tenen on fer-ho. 


Vols fer voluntariat a Vincles?

Si tu també vols ser activista per la llengua al projecte Vincles, completa el formulari que apareix al web https://treulallengua.omnium.cat/ca/vincles/. No cal experiència prèvia, des d’Òmnium Cultural es proporciona la formació, el material i tota l’ajuda necessària per ser acompanyant voluntari o voluntària.