El passat 16 de maig al Casal L’Olivera es va presentar el llibre “Setze Veus Santboianes”, amb la participació de moltes persones: els protagonistes del llibre, les setze persones entrevistades; les persones que han exercit d’historiadores a partir del Taller de Fonts Orals i Memòria Històrica, i moltes persones properes que van voler compartir aquesta trobada tan significativa. El Dia de Sant Jordi va ésser també un moment molt entranyable per difondre aquest llibre.  

En aquest llibre hi batega la vida, l’amor i l’esperança de setze santboianes i santboians, que han acceptat compartir el seu testimoni vital, amarat de lluites, d’esperances, de dificultats, d’utopies, de fidelitats…

L’ànima d’aquest projecte ha estat l’Emili Ferrando, historiador i escriptor, que ha dissenyat i dinamitzat el Taller de Fonts Orals i Memòria Històrica i, alhora, és coordinador de l’Escola de Formació Social Joan N. García-Nieto.

Al Taller de Fonts Orals i Memòria Històrica hi han participat un grup de deu persones molt motivades i apassionades pel projecte, que han exercit d’historiadores de la nostra ciutat, cercant les persones, dissenyant les preguntes i la metodologia, gravant les entrevistes en vídeo i transcrivint-les, tot participant posteriorment en el procés d’anàlisi i interpretació del seu contingut i del context social.  El text, amb una primera part sobre la història local de Sant Boi des dels inicis del segle XX a la dècada dels anys 80, va acompanyat de 200 fotografies. Alhora, amb tot aquest material han produït un document audiovisual com a complement d’aquest llibre.

El llibre “Setze veus santboianes” és el número quatre de la col·lecció “Pal de Paller”, editada per la Fundació Marianao. Un dels reptes propers que tenim serà la redacció col·lectiva de la història de la Fundació Marianao. 

Moltes gràcies a totes les persones i institucions que han fet possible l’edició d’aquest llibre. Ben segur que en aquest llibre ens hi trobarem totes ben reflectides perquè és vida feta història i història feta vida. Amb elles reivindiquem la memòria personal i col·lectiva que ens identifica com una comunitat que lluita per una societat més justa, fraterna i solidària.