El mes de febrer de l’any 2023, la Fundació Marianao iniciava l’encàrrec de dur a terme, en xarxa amb altres entitats, el programa Ocell de Foc al Baix Llobregat amb l’objectiu d’arribar a un gran nombre de joves d’entre 16 i 30 anys per estimular la seva participació en la comunitat i donar-los eines per millorar el seu benestar emocional per evitar que situacions de malestar acabin convertint-se en problemes de salut mental.
Un any més tard, el balanç de l’entitat és positiu, ja que s’ha treballat de forma constant en aquest objectiu, realitzant tallers de participació i d’autocura amb 160 joves i acompanyament psicològic individualitzat amb 20 més, sis dels quals han retornat a la vida acadèmica o laboral.
L’estructura d’Ocell de Foc
Ocell de Foc és una iniciativa impulsada per la Direcció General d’Economia Social i Solidària i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que treballa en xarxa amb entitats del tercer sector en tot el territori català. El nostre nucli està format per SaóPrat, AuriaFil, Heres Social i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Aquestes cinc entitats treballen de forma coordinada en les diferents línies de treball d’Ocell de Foc: sensibilització en temes de salut mental, tallers grupals per estimular la participació i l’autocura, iniciatives d’emprenedoria i acompanyament individualitzat. La Fundació Marianao, concretament, s’encarrega dels tallers grupals, juntament amb SaóPrat, i dels acompanyaments, juntament amb AuriaFil i SaóPrat.
Un any de suport als joves
“El primer que vam fer va ser fer un mapeig del nostre territori per analitzar els llocs on es mouen els joves, les entitats que treballen amb joves, els centres educatius…”, explica Mercè Hernández, coordinadora d’Ocell de Foc a la Fundació Marianao. “I després vam anar a explicar el projecte i allò que oferíem, tant a centres educatius formals – cicles formatius, batxillerats i carreres universitàries -, com a espais d’educació no formal – casals de joves, caus, centres excursionistes…”.
El següent pas va ser començar a fer els tallers de participació, on es feien sondejos de què tenen els joves al barri i propostes de millora, i els d’autocura, enfocats a donar eines per rebaixar l’ansietat i l’angoixa i ajudar amb problemes d’autoestima. L’encarregada de dur a terme aquests tallers és la professional de la Fundació Marianao Sara Pascual i aquest any hi han participat 160 joves.
Per la seva banda, els acompanyaments individualitzats els realitza la psicòloga de l’entitat Ainoa Garcia, ajudant a través de 14 sessions a 20 joves, quatre dels quals s’han reinserit en les seves respectives formacions, i dos s’han inserit en el món laboral. La majoria d’aquests joves han estat derivats del servei d’atenció psicològica que té l’Ajuntament de Sant Boi al Punt Jove i dels referents de benestar emocional dels ambulatoris del municipi.
De cara al proper any, Mercè Hernández explica que “l’encàrrec és el mateix, continuant els tallers de participació, d’autocura i els acompanyaments, però que hi sumarem tres experiències de participació real en la comunitat a través de la metodologia d’aprenentatge i serveis”. Des de la Fundació Marianao, doncs, es seguirà treballant en el programa Ocell de Foc per no deixar cap jove enrere, ajudant-los a millorar el seu benestar i autonomia i a formar part de la comunitat.