Els passats dilluns i dimarts 25 i 26 de març, l’espai Mercè Rodoreda de la Fundació Marianao va acollir la primera edició dels Laboratoris Juvenils, una experiència basada en l’empoderament juvenil on conèixer i experimentar sobre temes d’impacte social amb l’objectiu d’incidir a la nostra comunitat en la qual van participar vint-i-dos joves de Sant Boi.

“Per ser la primera edició, estem molt contents de com va anar”, explica Xavier Moreno, un dels organitzadors de les jornades. I afegeix: “Pels joves va ser molt experimental i emocional, ja que van poder connectar amb les seves emocions els temes que es van tractar”. Aquests temes van ser l’ecologisme, el feminisme interseccional i la dinamització cultural, sobre els quals van rebre xerrades molt dinàmiques sobre les quals construir reflexions i comunitat.

La primera la va dur a terme la Mercè, membre d’Ecologistes en Acció, amb qui van parlar de l’ecologisme social, que entén que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producció i consum cada vegada més globalitzat, del que deriven també altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecològica. Tot seguit, es van dividir en grups liderats per dinamitzadors que van ajudar els joves a plantejar-se els reptes de futur i aterrar tot allò que havien parlat a la realitat de Sant Boi.

La segona sessió va anar a càrrec de Laura Zalacaín, formadora, acompanyant de processos i tallers amb perspectiva feminista interseccional, amb qui els joves van tenir una interessant conversa sobre desenvolupar benestar a través de relacions sanes i equitatives que, inevitablement, els va portar a reflexionar sobre les seves experiències personals. En la posterior experimentació amb dinamitzadors, les dinàmiques van anar relacionades a la detecció de privilegis i a analitzar quin impacte tenen en la nostra quotidianitat.

Després de dinar, la darrera formació va ser la de Caterina Pedregal, que els va parlar de la labor que es fa des de l’Ateneu Santboià, encoratjant-los a participar-hi, i els va fer reflexionar sobre la cultura popular i el paper de la ciutadania en el teixit cultural del municipi, temàtica sobre la qual va tractar la dinàmica posterior.

Amb totes les reflexions extretes del primer dia, dimarts van centrar els esforços a generar un relat co-construït sobre el paper dels joves com a ciutadans actius de la comunitat. Aquest procés es va dividir en dues parts: la formulació d’hipòtesis i les conclusions experimentals, on van connectar els pensaments i reflexions personals amb els de la resta de persones per fomentar un ecosistema comunitari empoderat i sostenible.

D’aquesta experiència ja han sortit algunes propostes d’accions per part dels joves, que van sortir molt satisfets dels Laboratoris Juvenils i tenen ganes de repetir. En aquest sentit, Xavier Moreno assegura que hi haurà una segona edició, “canviant aquelles coses que creiem que podem millorar d’aquesta primera”.