Tens dubtes sobre els teus drets com a treballador? O sobre el contracte d’un immoble? Has rebut una carta amb llenguatge jurídic que no entens? O tens un deute que no saps com resoldre? A la Fundació Marianao t’oferim assessorament sobre tot aquest tipus de qüestions amb el Servei Jurídic Comunitari gràcies a la feina de cinc persones voluntàries que s’han incorporat aquest 2024.

“El Servei va néixer fa molts anys, quan vam detectar la necessitat de moltes persones participants de la Fundació de rebre assessorament jurídic. Perquè qui té recursos pot accedir a advocats, però qui no en té moltes vegades no pot exercir els seus drets, ja que no els coneix”, explica Lara Barquero, coordinadora del servei. “Fins fa poc el portaven dues advocades, però van haver de deixar-ho i hem buscat nous voluntaris”.

La cerca ha estat un èxit perquè ara són cinc les persones que formen part del Servei, totes elles amb formació i experiència en diversos camps, que ens permeten oferir ajuda jurídica en els àmbits laboral, penal, civil, tributari i financer. Ells són el Pere Carrera, el Guillem Campillo, el Manuel Ceballos, el Javier Muñoz i la Yolanda López.

Els cinc voluntaris del Servei

El Guillem Campillo ja havia treballat amb anterioritat a la Fundació, en el marc del Projecte David. Ara, ajuda els santboians amb assessorament jurídic transversal: “Intento informar la persona dels recursos gratuïts que té en el seu entorn proper (justícia gratuïta, serveis municipals, actors del tercer sector). I busco sempre donar resposta als problemes evitant els conflictes i els litigis, apostant per vies com el diàleg i la mediació”.

En aquesta mateixa línia, Pere Carrera, expert en l’àmbit jurídic laboral, explica que “la nostra feina és informar, assessorar i acompanyar, però no posar demandes. Som com el metge de capçalera, fem una primera entrevista per veure si ho podem solucionar, i, si cal operar, en el nostre cas, cal anar a judici, d’això ja se n’encarregaria el cirurgià; l’advocat. Aquest advocat es pot aconseguir pagant o anant al Servei de Justícia Gratuïta, on et donen un advocat gratuït sempre i quan els ingressos no superin els 20.000 euros anuals”.

En l’àmbit del dret civil tenim al Manuel Ceballos, que, per exemple, últimament ha ajudat una persona a entendre les clàusules del contracte d’un immoble, i en l’àmbit financer, resolent dubtes sobre comptes bancaris, deutes i préstecs tenim a la Yolanda López, la darrera a afegir-se a l’equip.

Finalment, Javier Muñoz combina els seus coneixements de graduat en Dret i màster d’advocacia amb la feina d’infermer al Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni, i explica que “quan s’ofereix orientació legal, se li dona a les persones el coneixement necessari per entendre quins drets i deures tenen. Això els permet prendre decisions amb plena consciència de la situació legal i defensar-se davant diferents situacions. A més, l’orientació legal anticipada també pot ser una manera efectiva d’estalviar recursos i evitar estrès emocional”.

Tots cinc voluntaris ofereixen diferents horaris a la setmana d’assessorament jurídic presencial o telefònic en els seus àmbits d’expertesa, als quals podeu accedir demanant cita al Servei Jurídic Comunitari trucant al telèfon de la Fundació Marianao, 936 303 062, o escrivint al correu electrònic hola@marianao.org.