El passat mes de novembre va arrencar la nova temporada de la Lliga Esport i Salut, una competició federada organitzada per la Federació Salut Mental Catalunya que busca afavorir el benestar físic, emocional i social de persones amb problemàtiques de salut mental, siguin o no diagnosticades.

Un dels equips que en forma part, en la categoria de futbol sala, és el de la Fundació Marianao, integrat, principalment, per membres del Club Social, un recurs per estimular la socialització i millorar l’autonomia i qualitat de vida de persones vinculades a la xarxa de salut mental. A més, cada vegada s’hi sumen més persones de fora del Club Social sovint vinculades també a les xarxes, de manera que l’equip no para de créixer.

Aquesta temporada, el Club Social Santboià jugarà set partits, ja que, a diferència de l’any passat, els equips han decidit no fer anada i tornada per no omplir dos dissabtes del mes amb aquesta activitat, i, per tant, hi destinaran només un. D’entre aquests partits, els que l’equip jugui “a casa” els disputarà a la pista privada de l’Escola dels Salesians de Sant Boi, fet que genera algunes queixes.

Un equip sense camp

Des de fa sis anys, l’equip de Marianao té un conveni amb el Futbol Club Santboià per convertir-se en una categoria més dins del club i fer diverses activitats comunes. Tot i això, la col·laboració no inclou un espai on l’equip pugui entrenar i jugar.

“Els camps del Santboià són de Futbol 7 o Futbol 11 i nosaltres fem Futbol 5, de manera que les instal·lacions no ens serveixen”, explica Àlex Martínez, principal responsable de l’equip. Així doncs, l’equip entrena al Poliesportiu Parellada dos cops per setmana a les 15 hores, que és l’hora que hi ha lliure.

“També els caps de setmana ens toca jugar en hores no gaire bones com a les 14 hores o en camps que no són realment de futbol sala. És un fet que ens passa a tots els Clubs Socials, que ens donen una mica les restes, perquè es prioritzen sempre altres equips”, afegeix Martínez. A més, per als partits als Salesians, la Fundació ha de pagar el lloguer de la pista i adaptar-se als horaris que hi ha lliures. Mercè Hernández, coordinadora del Club Social, explica que aquest problema s’ha traslladat a l’Ajuntament de Sant Boi i que s’està treballant per trobar-hi solucions.

D’altra banda, Hernández també reconeix que l’any passat es van plantejar de sortir de la lliga per “massa competitivitat i males praxis, com que hi hagi equips amb més jugadors externs que del Club”. “Nosaltres fem reunions d’equip cada dos mesos i reunions d’ètica i bones pràctiques i ens assegurem que tothom jugui els mateixos minuts”, afegeix Martínez. L’únic aspecte en què creuen que han de millorar és incorporar presència femenina a l’equip, cosa que estan intentant, però “està costant molt”.

El debut contra el Tanit Gramenet

El Club Social Santboià va arrencar la temporada a Santa Coloma de Gramenet amb una derrota 4 a 1 contra el Tanit Gramenet. Tot i això, Àlex Martínez estava satisfet amb els jugadors. D’una banda, per la gran assistència de la plantilla actual, amb presència de 12 jugadors, i, de l’altra, per com van aplicar el que havien treballat als entrenaments.

“Portàvem setmanes treballant la construcció de jugada des de propi camp i el replegament en defensa; i totes dues estratègies tàctiques es van veure reflectides al camp”, explica Martínez. I afegeix: “vam aguantar molt bé les posicions treballades als entrenaments i vam generar moltíssimes ocasions de gol; però no vam tenir gaire precisió en els xuts a porteria, aspecte que treballarem en les pròximes sessions”.

L’altre aspecte positiu que destaquen els responsables de l’equip, més enllà del respecte i bones praxis demostrades sobre el camp, és la seva creixent capacitat d’autonomia. Ara, per exemple, hi ha dos delegats que participen en les reunions, i l’any passat els jugadors van anar a l’acte de cloenda de la lliga sense dinamitzadors del Club Social.

En paraules d’Àlex Martínez, “cada cop són més autònoms, perquè són un equip molt inclusiu i acollidor amb la gent nova i que estan molt motivats, de manera que no necessiten gaire lideratge”. Els entrenaments del Club Social Santboià estan oberts a tothom que s’hi vulgui sumar.