Participació i Comunitat

Col·lectiu Suma

Formació, promoció i apoderament amb dones adultes.

El Col·lectiu Suma és un espai de promoció cultural, apoderament i formació bàsica per a dones  adultes que treballa perquè desenvolupin les seves vides amb plenitud i total autonomia, alhora que lluita per acabar amb les situacions d’aïllament i soledat no desitjada.


El Suma és un espai de referència, relació i intercanvi, de presa de consciència i desenvolupament personal i col·lectiu. Persones adultes i gent gran de diferents orígens, cultures i formació comparteixen experiències, es donen suport, decideixen conjuntament i gaudeixen de la vida de forma activa i participativa.

Dones grans participants del Col·lectiu Suma de la Fundació Marianao

“Venir a Marianao és com anar a una festa!”

Paula Delgado, Lola Palomares, Antonia Muñoz, M. Carmen Torrico

Com ho fem?

Espais d’aprenentatge

El Col·lectiu Suma ofereix classes de lectoescriptura en català i castellà, matemàtiques o geografia, entre d’altres, per a persones grans que en la seva infantesa no van poder anar a l’escola i també per a persones immigrades que volen aprendre les llengües oficials a Catalunya.

A més de les classes, el Suma també crea espais d’intercanvi de coneixements perquè tothom qui hi participa pugui compartir els seus bagatges.

Activitats culturals i d’oci

Taller de teatre, dansa en línia, xerrades o sortides culturals són algunes de les activitats que s’impulsen des del Col·lectiu Suma, que proporciona a les dones activitats de lleure, participació i promoció cultural.

Xarxes de suport i solidaritat

El Col·lectiu Suma promociona la creació de vincles i xarxes de suport solidàries que contribueixen a lluitar contra les situacions d’aïllament i soledat no desitjada.

Basat en el voluntariat i l’autogestió

El Col·lectiu Suma és una iniciativa liderada des del voluntariat social: més de 30 persones voluntàries imparteixen les classes i tallers que es realitzen cada setmana de dilluns a dijous.

Són les persones voluntàries i participants les que autogestionen el projecte a través d’assemblees i espais de participació.

Vols més informació?    Dona ara